Bevezető leírás

Egy kiegészítő túráról beszélünk, melyet két és háromhetes északi körutazásainkhoz lehet hosszabbításként beilleszteni, Riohachai vagy Punta Gallinas-i indulással. Ezt az utat minden olyan kalandvágyó utazónak ajánljuk, akik részt vettek valamely északi körutunkon, és azt meghosszabbítva a lehető legmélyebben szeretnék megismerni a Wayuu kultúrát és az Alta Guajira legtávolabb eső vidékeit. Szélsőséges, sivatagi kalandtúra ez, sokszor extrém körülmények között.

 • Helyszín:
  Kolumbia
 • Indulás helye:
  Bogota
 • Megállók:
  La Guajira
 • Elutazás helye:
  Bogota
Időtartam
Élményleírás

1. nap

Mivel ez egy meghosszabbító körút, ezért ez a nap a tegnapi Punta Gallinas-i vagy Riohacha-i napunk után következik. Reggeli után nekivágunk a sivatagnak, amit már ismerünk. Mai útunk egy Punta Gallinastól nem messze található Rancheriara, egy Wayuu családhoz visz, ahol a nap hátralévő részét fogjuk tölteni. Itt még soha nem járt külföldi turista, csak azok, akiket mi vittünk 2021-ben. Igazából ide be sem engednek turistát, pár éve egy baráti ebédkor jött az ötlet, ami előtt a hazigazdák értetlenkedve álltak: Mit akar egy turista itt, ahol semmi nincs? Elmondom: ma és holnap két napig fogjuk élni ugyanazt az életet, amit a család él. Ugyanazt eszünk, ugyanúgy alszunk, és közben tanulmányozzuk a Wayuunaiki nyelvet, ugyanis spanyolul elég keveset beszélnek. Estére a tábortűz körül hallgatjuk a szájról szájra terjedő mondákat, misztikus történeteket, majd a kecskék beterelése után függőágyban térünk nyugovóra.

2. nap

A rancherián korán kel az ember, már napfelkeltekor rotyog a kávé és fő a chicha is. Kecskefejéssel és reggeli teendőkkel kezdődik a nap. Ezután, mint mondtam, beállunk a Wayuu élet mindennapjaiba, ami már a 6. nap estig így is marad. Halászunk, kecskét terelünk, halat javítunk, főzünk, és ami az egyik legfontosabb: megyünk édesvízért: kannával, biciklivel, szamárral. Igen, jól látod! A mindennapjainkhoz használt édesvízért megyünk. A hölgyek a hímzés mesterségét tanulják, megismerve a népviselet elemét. Ebédre megkóstolunk többféle hagyományos ételt és azok elkészítési módját is. A sok teendőben biztosan elfáradtál, így este a táncoké és a törzsi énekeké a főszerep. Találkozhatsz nagy tiszteletben álló ún. palabrero-val;, és megismerkedhetsz a természetes gyógyítóval, ún. Piache személyével. Este ugyanúgy függőágyban alszunk.

3. nap

Reggeli után útrakelünk az Alta Guajira mélyén, egészen a Serrania La Macuira hegység lábánál található Nazareth falujáig, ahol ma éjjel megszállunk, természetesen függőágyban. Nazareth a legtávolabbi Wayuu település, és az egyik legkülönösebb is. Holnapi autós útunk nagyon változatos, hiszen a csaknem 2700 méter magas (majdnem páramó magasság!) Macuira oázisként emelkedik ki az amúgy száraz, alacsony fekvésű sivatagi területek közül. Megismerheted az egyik legrégebbi itteni kézműves technikát, ami egyedi motívumokat hordoz magában. Érdekes meteormaradványok tarkítják utunkat.

4. nap

A Macuira Nemzeti Park az egyik legkülönlegesebb és legkevésbé látogatott Nemzeti Park Kolumbiában. Ennek az az oka, hogy rendkívül messze, rendkívül rossz közbiztonsággal rendelkező félautonóm területen fekszik. Pont ezért nincs sok turista, és ez az igazi autentikus élmény. Reggel terepjáróval indulunk körútunkra, Kajashiwou rancherián ebédelünk; majd gyalogtúra következik a park egyik legismertebb látványosságához, az Aleewolu dűnéihez, ezután pedig számos vízesés, sziklarajz és kilátópont tarkítja majd a mai egésznapos terepjáró utunkat. A Macuira túloldalára érkezve ma Siapana rancherián alszunk.

5. nap

Az eddigi hegyvidéket felváltja a tengerpart. Nem is akármilyen tengerpart, hanem az Alta Guajira legszebb ékszínek tengeröblei. Délelőtt útbaejtünk egy különös sziklaképződményt, majd ebédelünk Puerto Lopez partjainál friss halat enni, majd irány Bahia Cocinetas tengeröböl, azon belül Castilletes, ahol a nap hátralévő részét strandolással lehet tölteni egy embermentes vilagvégi; strandon. Ez az a partszakasz, ahol az Alta Guajira folyói a Karib-tengerbe ömlenek, viszont a torkolat, ugyanúgy ahogyan maga Castilletes is; már Venezuelához tartozik. Határôr nincs, nyugodtan átúszhatunk egy picit! Este az öböl túloldalán, Flor de La Guajira rancherián alszunk.

6. nap

Korai reggeli után elindulunk a sivatagban Uribia felé. Több helyen megállunk, melyek közül a leglátványosabb a Cerro la Teta sziklacsúcsa. Ha nincs technikai, műszaki probléma az út során, akkor ma estére már Riohachában alszunk.

7. nap

Utazásunk után biztosan elfáradtál, nem kell korán kelni. Pláne hogy egy hete nem látott ágyat a csapat. Erre a napra az eddigi sivatagtól teljesen eltérô programot szerveztem, mégpedig a Riohacha városától délre fekvô Montes de Oca égszínkék medencéit a fáradt csapatnak . Szállás estére Riohachában, a tengerparti belvárosban.

További részletes információ és ajánlatkérés ezen a linken vagy a kapcsolat menüpontban alatt.

Még több érdekes Kolumbiai élmény itt.

Kinek ajánljuk ezt az élményt

Olyan strapabíró, bátor, vállalkozó szellemű felnőtt utazóinknak ajánljuk, akik nyitottak és tisztelettel tekintenek egy távoli kultúrára, és szeretnék megragadni ezt a lehetőséget, amit senki más nem tud biztosítani számukra; mi is csak a feleségem Wayuu felmenői miatt.

Video
Térkép
Dátum

Egész évben

Minimum létszám
Fizetési módok
Ár
 • $ 800 / fő
  • 50 % előleg szükséges átutalással foglaláskor
  • 50 % készpénzben a helyszínen (választott deviza: USD, COP)
Megjegyzés
 • 2 éjszaka vendégházban, privát szoba fürdővel
 • 5 éjszaka függőágyban
 • Díjak: Útdíjak, parkolók
 • Wayuu törzsi közösségének belépési és megbízott biztonsági díjai
Telefonszám

+57-322-601-4919

Kövess minket!

További ajánlatok