ÉlményBróker, Mauritius

Mauritius titkos íze

Mauritius. Nemcsak egy olyan szó, ami egy egzotikusnak csengő és hangzó szigetet takar, hanem egy olyan sziget, ami valóban meseszép. Olyannyira, hogy az ismert Rudyard Kipling szerint, aki többek közt a Dzsungel Könyve írója is: „Isten először megalkotta Mauritiust, majd lemásolta és létrehozta belőle az Édenkertet.”
Én már jártam ezen a szigeten, ami valóban érdekes kalandokban volt gazdag, és aminek az első részét ITT olvashatjátok.
Viszont itt most nem az utazásról írnék, hanem annak egy picit részéről. Csak egy kis kostoló falatkát mutatnék. Helyesebben egy “kortyot”. Egy igen kellemes különleges helyi ital a téma.
És most a 18 év alattiakat kérem, hogy NE olvassák tovább ezt az írást, mert alkoholos termék szerepel, aminek a fogyasztását természetesen nem ajánljuk senkinek.Mauritius, mint minden rendes trópusi sziget, igen gazdag a cukornádban. Arra pedig az emberek már nagyon régen rájöttek, hogy ha valaminek van cukortartalma, akkor abból remek alkoholos italokat tudnak készíteni. Ez a világ számos helyén van így.
Magyarországon például a pálinka az egyik legnépszerűbb, legerősebb gyümölcs alapú ital. Viszont, mint mindenhol, így a pálinka készítésénél is előfordulnak olyan esetek, amikor a minőség nem a legtökéletesebb. Sokszor ezt úgy oldják meg, hogy gyümölcsös alapra, az az “ágyra” öntik a pálinkát, és így javítják az ízét. Ez általában alma, körte, szilva, barack. És ez lesz az “ágyas pálinka”.

Ágyas rum

Mauritius sok kellemes és ízletes rum hazája is. Elég nagy hagyománya van a rum készítésnek. Na de olykor ott is előfordul, (főleg a kisebb vagy házi főzéseknél), hogy a minőség nem pont olyan lett, mint azt eredetileg tervezték. Na de ilyen apróság miatt nyilván nem fogják kiönteni. És hát Mauritius szigetén is rájöttek a trükkre. Ha gyümölcsre öntik az amúgy nem éppen teljesen kifogástalan minőségű rumot, azzal nagyon fel lehet javítani az ízét. Csakhát ott nem igazán van alma. Sem körte. Sem szilva. Viszont vannak olyan gyümölcsök, amit mi úgy ismerünk, hogy “egzotikus gyümölcs”.  Ők pedig egyszerűen csak úgy, hogy gyümölcs. Ilyen a papaya, lichy, ananász, kókusz, banán. Tehát ezeket a gyümölcsöket teszik az üvegbe, erre ráöntik a rumot, és alig pár hét vagy hónap elteltével már el is készült a csoda. Egy, a likőrök édességgel versenyző, intenzív gyümölcsös ízű, ugyanakkor pocok erős ital, ami az ágyas rum.

ÉlményBróker, Mauritius

Hogy ennek az italnak a  fogyasztása milyen hatással van az egyszerű és gyanútlan utazóra, azt pedig ITT olvashatjátok el.
És ha kedvet kaptál volna ezen ital megkostólására vagy Mauritius szigetének meglátogatására, és szeretnél helyi de magyar nyelvű segítséget, információt, vagy részletes programokhoz napi magyar asszisztenciát, akkor vedd fel a kapcsolatot a magyar nyelvű de helyi programszervezővel, vagy nézd meg ITT az ÉlményBróker magyar nyelvű Mauritius -i kínálatát, programjait. Vagy csak kattints erre a képre.

ÉlményBróker, Mauritius


Nézd meg a főoldal térképén, hogy hol találsz még partnereket, akik szintén magyar nyelvű programokat kínálnak.  Pici kedvcsináló: Többek közt Kambodzsa, Laosz, India, Írország vagy Kolumbia is a térképen van.
További érdekes cikkek az ÉlményBróker oldalán ITT, utazással kapcsolatos iratokat pedig a  VilágCsavargó oldalon találsz.
Kövess minket a lenti social media felületeken is.

Utóirat:

Azért most igy a legvégén felmerült bennem egy kérdés ezzel kapcsolatban.
Van egy olyan legenda hogy az az egy autópályát ami Mauritius szigetén van, azt magyarok építették az 1970es években.
Ez az ágyas rum tematikájában nagyon hasonlít a magyar ágyas pálinka vonalra. Vajon lehet valami összefüggés?