barraquito, Tenerife, Kanári szigetek

Barraquito. Tenerife íze

Van egy  tenerifei kávé-különlegesség, aminek a neve: BARRAQUITO. 
A barraquito egy különleges kanári kávé, amely Santa Cruz de Tenerifén született a 20. század közepén. 
A kávé eredetére többféle elmélet is létezik, de a legnépszerűbb szerint egy Barraco nevű férfi találta fel. 

Barraco minden nap betért az Imperial bárba Santa Cruzban, és reggelire kért egy hosszú kávét sűrített tejjel, egy kis pohár 43-as likőrrel, egy citromhéjjal és egy kis őrölt fahéjjal. 

A bárban dolgozók annyira megszokták, hogy Barraco ezt a kávét rendelte, hogy amikor meglátták, hogy belép a bárba, már el is kezdték készíteni a számára.

Egy másik elmélet szerint a barraquito -t Manolo Grijalbo, egy Santa Cruz de Tenerife-i bár tulajdonosa találta fel.
Grijalbo bárja művészek és üzletemberek találkozóhelyévé vált, és ő szerette volna egy olyan kávét létrehozni, amely egyszerre frissítő és ízletes.
Idővel ez a kávé a helyiek és a szigetre látogató turisták egyik kedvenc itala.

Elkészítése:

igen macerás, és időigényes (nagyjából 2-3 perc). 
-egy hosszabb átlátszó, jellemzően 2 decis vizespohár aljára kerül egy réteg sűrített tej.
-erre egy speciális alkoholos ital a Licor 43, ami egy picit narancsos ízű, citrusos, édeskés likőr, amibe a készités folyaman (szerintem) kerül egy kis hajnali tenerifei harmatcsepp, egy kis óceánparti naplemente, és természetesen egy kis hűs tavaszi szellő is. (persze lehet, hogy ezt csak én gondolom ennyire túl), viszont tény, hogy ezt az italt szinte mindenki csak a barraquito készitéshez használja.
-ezután jön fél adag felgőzölt tejhab, 
-a tejhabon keresztül bele kell önteni egy adag presszó kávét. Ezi a hab alá fog menni, de megáll a likőr fölött.
-jöhet a következő fél adag tejhab.
-egy nagyon pici darabka lime héjat kell még rátenni. Vagy reszelni.
-és már csak egy kis löket őrölt fahéj kell rá, és teljes a pompa.

A barraquito egyszerre édes a sűritett tejtől, egyszerre kesernyés a kávétól, egyszerre lágy a tejhabtól, egyszerre narancsos a likörtől, egyszerre hoz egy kellemes citrusos fahéjas sütemény ízt a lime és a fahéj izétöl.
Mivel a barraquito egy édes kávé, amely jól illik a reggelihez, de a nap bármely szakában fogyasztható. A kávé íze a 43-as likőrtől és a fahéjtól kapja különlegességét.

A barraquito-t a Kanári-szigeteken kívül csak elvétve lehet kapni. Ez részben annak köszönhető, hogy a 43-as likőrt nem mindenhol lehet beszerezni.

Ha kedved támadt megkóstolni Tenerifét, akkor nézz szét az oldalunkon. Csak ird be a keresőbe, hogy Tenerife, és az egyik tenerifei partnerünk ajánlatában ez is a program része.

Óraátállítás, pontos idő

Az óraátállítás története A pontos idő fogalma nem egyszerű: 17. században merült fel először tudományos berkekben. Ekkor merült fel, hogy érdemes lenne valamit kitalálni arra, hogy mennyi a pontos...

Az igazi HOLLYWOOD

Ugye ismerős a híres HOLLYWOOD felirat? És vajon jártatok már az alatta lévő aranyos kis városban is? Én igen, és kimondottan tetszett az, hogy a csinos, zöld domboldalban lévő...

ÉlményBróker.

ÉlményBróker. Történelem, tények és számok: Több, mint 60 ország, 33 ejtőernyős ugrás, 3 bungee jumping, sok óra siklóernyős repülés a budai hegyekben, több éves zipline, high-rope oktatóként, mászófal instruktorként,...

Wild Atlantic Way

Írország, Wild Atlantic Way. És mégis ezt a történetet most egész messziről indítom. Konkrétan Amerikából, azon belül is a 66-os útról. Ugye mindenkinek megvan a szó, és hogy hogy...

A legmagasabbról történt ejtőernyős ugrás

2012 október 14-én Felix Baumgartner, egy osztrák extrém sportoló, ejtőernyős megdöntötte a világrekordot, amikor 39 045 méterről ugrott ki, 1342,8 km/h sebességgel zuhant a Föld felé a hangsebesség 1,24-szeresét...