Írország, Dublin, kocsma, pub

Amikor az Ír kocsma (PUB) mentette meg az Ír gazdaságot

A kocsma, mint bank vagy pénzintézet. Tudtátok, hogy volt az ír  történelemben, ráadásul nem is túl rég, amikor a munkások nem a bankba vitték a fizetésüket, hanem a kocsmába ?

……..izé….
Mármint nem úúúúúúúúgy…..
Hanem rendesen, mintha egy valódi pénzintézet lenne……
Az egész úgy kezdődött, hogy volt egy fél év, amikor az ír kocsmák az átlagosnál is nagyobb szerepet játszottak az írek életében, konkrétan megmentették az ország gazdaságát az összeomlástól. Történt ugyanis, hogy 1970-ben a bankok fél évig nem nyitottak ki, az emberek pedig, akik nem tudtak pénzhez jutni, oda fordultak, ahová minden nap jártak: a kocsmákhoz. Fizetési csekkjeiket ott váltották készpénzre.

Az írek ezzel nem egy teljesen új rendszert találtak ki, néhány pubban évek óta ment ez a módszer. Az egyik kocsma tulajdonosa a BBC-nek mesélt arról az időszakról. Hozzá főleg dokkmunkások jártak, és ahogy akkoriban szokás volt, munkáltatójuk csekken fizette ki járandóságukat. A dokkmunkások többségének azonban nem volt bankszámlája, megélhetéséhez ugyanakkor készpénzre volt szükségük.

A pub tulajdonosa fizetésnapon ilyen csekkeket kapott törzsvendégeitől, mivel évek óta ismerte őket, oda is adta nekik a csekkeken szereplő összegeket készpénzben. A dokkmunkások így ki tudták fizetni a lakbérüket, ételüket és természetesen a kocsmai számlákat is. A pénz egy része így vissza is került a kocsmákba. Jól működő rendszer volt, a dokkmunkásoknak nem kellett bankszámlát fenntartani, a kocsmárosnak pedig semmibe nem került átváltani a csekkeket, úgyis nála költötték el egy részüket.

A helyzet azonban úgy alakult, hogy 1970 májusában az egész országban bezártak a bankok, mert a banki dolgozók sztrájkolni kezdtek. Hat hónapig tartott a sztrájk, a pénzintézetek többsége novemberig nem nyitott ki. Az embereknek és a gazdaságnak azonban készpénzre volt szüksége.

Az íreket nem érte teljesen felkészületlenül a bankzár, mert az 1960-as évek közepétől már többször is sztrájkoltak a banki dolgozók, volt idejük kifejleszteni a kocsmabankok rendszerét. Mivel az emberek nem tudták a bankokban beváltani a csekkeket, a helyi kocsmákba és boltosokhoz mentek, akiktől készpénzt kaptak.

Hogy miért bíztak meg a pubok a vendégeikben?

Az 1970-es években Írországban mindenkinek volt egy törzshelye, néha kettő is – sőt, még azoknak is volt törzshelyük, akik nem ittak. A pubtulajdonosok jól ismerték vendégeiket, hiszen ha nem is mindennap, de hetente többször találkoztak, ugyanannak a csapatnak drukkoltak, ugyanabba a templomba jártak.

Amikor a bankok bezártak, helyüket a kapcsolati bankárok, illetve kocsmák vették át. A kocsmárosok azoktól vették át a csekkeket, akiket jól ismertek és akikben megbíztak. Nem tartottak attól, hogy átvágják őket. Az emberek így jutottak készpénzhez, hogy kifizessék számláikat.

De jó volt ez a kocsmáknak is. Mivel nem tudták ők sem a bankba tenni a náluk elköltött pénzeket, otthon kellett volna tárolni azt. Több ezer vagy több tízezer fontot a párnacihában tartani egy kicsit sem biztonságos, ennél sokkal jobb megoldás, ha forgásban marad a pénz, csekkekért cserébe megkapják a vendégek, akik aztán úgyis a kocsmában költik el majd. A csekkeket pedig a kocsmárosok eltették a széfjeikbe, és amikor újranyitottak a bankok, egyszerűen beváltották azokat.

Amikor a bankok hat hónap után megnyitottak, közel 3 milliárd! font értékű csekket kellett feldogozniuk. A rendszer sikerét mutatja, hogy elenyésző mennyiséget kellett visszadobni érvénytelenség miatt. Az Ír kocsma, mint intézmény, így gyakorlatilag megmentette az ír gazdaságot.
És hát az is volt….

Ha szeretnél Írországban igazi ír pubba menni, az természetesen egy remek kaland, de ha Írországban jársz, akkor nézd meg az oldalunk keresőjében, hogy milyen írországi partnereink vannak, akik a pub élménye mellett más kikapcsolódást és szabadidős programot tud nyújtani

Az igazi HOLLYWOOD

Ugye ismerős a híres HOLLYWOOD felirat? És vajon jártatok már az alatta lévő aranyos kis városban is? Én igen, és kimondottan tetszett az, hogy a csinos, zöld domboldalban lévő...

A legmagasabbról történt ejtőernyős ugrás

2012 október 14-én Felix Baumgartner, egy osztrák extrém sportoló, ejtőernyős megdöntötte a világrekordot, amikor 39 045 méterről ugrott ki, 1342,8 km/h sebességgel zuhant a Föld felé a hangsebesség 1,24-szeresét...

Wild Atlantic Way útlevél

Tudtátok, hogy létezik olyan útlevél, amivel egyetlen országba sem lehet belépni, egyetlen reptéren sem fogadják el és még csak a tulajdonosának a személyazonosításra sem alkalmas?Rengeteg cikket lehet olvasni arról,...

Óraátállítás, pontos idő

Az óraátállítás története A pontos idő fogalma nem egyszerű: 17. században merült fel először tudományos berkekben. Ekkor merült fel, hogy érdemes lenne valamit kitalálni arra, hogy mennyi a pontos...

Szent Patrik nap

Paddy’s day. Egy nap, amikor az egész világon a zöld a szín Március 17. Szent Patrik nap. Egy különleges nap az egész világon, kártyás hasonlattal: “zöld a szín”,  mindenki ünnepel...