ÉlményBróker. A Föld legmagasabb pontja

A legmagasabb pont a Földön

Amikor az a kérdés, hogy a mi a “Föld legmagasabb pontja”, vagy melyik a “Föld legnagyobb, legmagasabb hegye”, akkor jellemzően az a reakció és a megoldás, hogy mindenki rávágja az általános iskolai tanulmányokból megmaradt választ: 
Ez a Himalája, Csomolungma (Mount Everest’s) 8.848 méter, ami Nepálban van.

Tengerszint feletti legmagasabb pont:

Vannak, akik még azt is tudják, hogy a hegy nevének jelentése: a Világ Anyja. Ezen a helyen aránylag elég nagy a jövés-menés. Sok elszánt hegymászó akarja meghódítani a hegyet, és ezzel beírni a nevüket a “Nagy Hegymászó” könyvbe. Ez olykor sikerül, de leginkább nem, mert a hegy magas, hideg, szeles és veszélyes.
Ugyanakkor ez a válasz csak részben igaz. Ugyanis az említett 8.848 méter, az a tengerszinttől mért magassága, amivel valóban kiérdemli a “tengerszint feletti legmagasabb pont” megnevezését.

Chomolugma (Mount Everest)

Föld legmagasabb hegye:

Ha úgy értelmezzük a kérdést, hogy melyik a legmagasabb hegy, amit úgy nézünk, hogy a hegy lábától a hegy legmagasabb csúcsáig, akkor Hawaii -ra kell menni. Ott megtaláljuk a Mauna Kea nevű vulkánt, ami ugyan a tengerszint felett “csak” 4.205 méter, viszont az óceán alatt folytatódik, és további 5.998 méter van az óceánban. Így a teljes magassága “röpke” 2 kilométerrel több, mint a Mount Everest’s igy a 10.203 méter teljes magasságával kiérdemli a “Föld legmagasabb hegye” címet.

Mauna Kea

Föld legmagasabb pontja:

Ugyanakkor még mindig nem teljesen pontosak és nem teljesek a fentebbi adatok.
Ha a “Föld legmagasabb pontját” keressük, akkor azt úgy is lehet értelmezni, hogy melyik az a pont amely a legmesszebb van a Föld (mint majdnem) gömb forma közepétől. És itt a “majdnem” szó igen fontos.
Ahogy azt a suliban is említették, a Föld nem egészen gömb alakú, hanem inkább egy olyan “ovális labda” amit fölülről megnyomtak, igy egy kissé ludály lett. A Föld kerülete az egyenlítőnél 40.075 km, de az északi és déli sarkon átmenő kerület (sarki vagy poláris kerület) az “csak” 40.008 km. Így ismét egy új helyszín és egy új hegycsúcs neve kerül az első helyre, amikor “Föld legmagasabb pontját” keressük.

A Főld néhány adata

A Föld középpontjától mért legtávolabbi pont, ergo a legmagasabb pont a Dél Amerikai Ecuadorban a Chimborazo. Ez a csúcs ugyan “csak” 6.267méter magas. a tengerszint fölött. Ugyanakkor Föld középpontjától 6.384,4 km, míg a Csomolungma “csak” 6.382,3km.
Külön érdekesség, hogy mivel ez a csúcs van a Föld középpontjától a legtávolabb, így az egész Földön itt a legkisebb a gravitáció is.

Chimborazo

Tehát megkaphatjuk a választ arra, hogy melyik a Föld legmagasabb pontja, vagy melyik a Föld legnagyobb, legmagasabb hegye. Csak hát pontosan kell fogalmazni.
Mert ezek szerint a pontatlan kérdésre sokféle pontos és valós válasz is lehet.
Ezen konkrét pontokra MÉG ugyan nem tudunk programokat mutatni, de a „közelben” már vannak magyar nyevű élmények. Többek közt Kolumbiában amit IDE KATTINTVA tudsz megnézni, vagy Kambodzsában, amit pedig ITT TUDSZ megnézni.
Ha tetszenek az élmények, programok, és érdekességek, akkor kövess a lenti social media paltformokon, vagy a VilágCsavargó oldalon. És persze iratkozz fel a hírlevélre is.

ÉlményBróker.

ÉlményBróker. Történelem, tények és számok: Több, mint 60 ország, 33 ejtőernyős ugrás, 3 bungee jumping, sok óra siklóernyős repülés a budai hegyekben, több éves zipline, high-rope oktatóként, mászófal instruktorként,...

Wild Atlantic Way útlevél

Tudtátok, hogy létezik olyan útlevél, amivel egyetlen országba sem lehet belépni, egyetlen reptéren sem fogadják el és még csak a tulajdonosának a személyazonosításra sem alkalmas?Rengeteg cikket lehet olvasni arról,...

Óraátállítás, pontos idő

Az óraátállítás története A pontos idő fogalma nem egyszerű: 17. században merült fel először tudományos berkekben. Ekkor merült fel, hogy érdemes lenne valamit kitalálni arra, hogy mennyi a pontos...

A világ leghosszabb helységnevei

Ezúttal a világ leghosszabb nevű helyeire utazunk, ahol a helyieknek nem valószínű, hogy az irodai munka a fő szórakozásuk, tekintve a dátumozást és a keltezés komoly időigényét.Magyarországon ebben a...

Szent Patrik nap

Paddy’s day. Egy nap, amikor az egész világon a zöld a szín Március 17. Szent Patrik nap. Egy különleges nap az egész világon, kártyás hasonlattal: “zöld a szín”,  mindenki ünnepel...

Mauritius titkos íze

Mauritius. Nemcsak egy olyan szó, ami egy egzotikusnak csengő és hangzó szigetet takar, hanem egy olyan sziget, ami valóban meseszép. Olyannyira, hogy az ismert Rudyard Kipling szerint, aki többek...