space diving, ejtőernyőzés, crazy, ÉlményBróker

A legmagasabbról történt ejtőernyős ugrás

2012 október 14-én Felix Baumgartner, egy osztrák extrém sportoló, ejtőernyős megdöntötte a világrekordot, amikor 39 045 méterről ugrott ki, 1342,8 km/h sebességgel zuhant a Föld felé a hangsebesség 1,24-szeresét elérve, 4 perc 19 másodpercet töltött szabadesésben, és végül sikeresen földet ért. Ezzel a teljesítményével a Guinness rekordok könyvébe is bekerült.

Az ugrást a Red Bull Stratos projekt keretében hajtották végre, amelyet a Red Bull energiaital-gyártó cég finanszírozott.

Baumgartner a felkészülés során több mint 2 000 órát töltött ejtőernyős ugrásokkal, és több mint 500 órát szimulátorban. 

Az ugrást a New Mexico állambeli Roswellben hajtották végre. Baumgartner egy hélium ballon segítségével emelkedett fel a magasba, és 2 óra 40 perccel a felszállás után ugrott le. 

A Red Bull Stratos projektben számos tapasztalt ejtőernyős szakértő vett részt tanácsadóként. Ezek között volt Joe Kittinger, aki 1960-ban 31 333 méterről ugrott, és aki Baumgartner egyik fő mentora volt. 

1960 óta, amióta Kittinger felállította ezt a rekordot már többen megpróbálták ezt megdönteni, de 2012ig senkinek sem sikerült. Többek közt ez is mutatja a kaland súlyát.

Az ugrást több millió ember követte élőben a televízióban, és az interneten is nagy figyelmet kapott. 

Baumgartner sikeres 39 045 méterről történt ejtőernyős ugrása új fejezetet nyitott az ejtőernyős sportok történetében. 

Például ő lett az első ember, aki szabadesésben átlépte a hangsebességet, ami 1235 kilométer/órás sebességet jelent.

Ez az ugrás bizonyította, hogy az emberi test képes túlélni a nagy magasságban történő zuhanást, és hogy az ejtőernyős sportok határai még messze nem értek véget.

Ennek a sportnak a nem hivatalos, de elfogadott neve a “Space diving” ami nagyon szedett vedett fordítással talán” ür-ugrás” lenne.

Space diving

Itt az elmélet azt mondja, hogy az úgynevezett “Kármán-vonal” az a legvégső határ, ahonnan a szakik szerint még ki lehetne még ugrani ejtőernyővel. Ez a vonal egyébként a tengerszint felett 100 kilométer. Persze ez nem csak annyi, hogy felszállunk és kiugrunk az űrhajóból, mert a hangsebességgel történő zuhanás mellett vannak más bajok is. Ilyen többek közt az:

  • Alacsony hőmérséklet: a hőmérséklet sokkal hidegebb, mint tengerszint felett. Ez hipotermiához vezethet, amely halálos lehet, ha nem kezelik időben.
  • Alacsony légnyomás: a légnyomás sokkal alacsonyabb, mint tengerszint felett. Ez dekompressziós betegséget okozhat, mivel a nitrogén buborékok képződnek a vérben és a szövetekben. A dekompressziós betegség nagyon fájdalmas lehet, és akár halálos is lehet.
  • A testhelyzet szabályozása: Szabadesés közben képesnek kell lenni a testhelyzet és a sebesség szabályozására a veszélyes manőverek elkerülése érdekében. Ez nehéz a ritka levegő és a referenciapontok hiánya miatt.

Az ugrás nagy figyelmet kapott a világ minden tájáról, és inspirálta az embereket arra, hogy álmaikat kövessék.

Ha ennyire extrém kalandot (jelenleg) nem, de más érdekes, izgalmas, itt-ott őrült és vad élményt találhatsz Te is az oldalunkon.
Ha inkább élménybeszámolókat szeretnél olvasni, akkor látogass el a VilágCsavargó oldalunkra.

Mauritius titkos íze

Mauritius. Nemcsak egy olyan szó, ami egy egzotikusnak csengő és hangzó szigetet takar, hanem egy olyan sziget, ami valóban meseszép. Olyannyira, hogy az ismert Rudyard Kipling szerint, aki többek...

ÉlményBróker.

ÉlményBróker. Történelem, tények és számok: Több, mint 60 ország, 33 ejtőernyős ugrás, 3 bungee jumping, sok óra siklóernyős repülés a budai hegyekben, több éves zipline, high-rope oktatóként, mászófal instruktorként,...

Szent Patrik nap

Paddy’s day. Egy nap, amikor az egész világon a zöld a szín Március 17. Szent Patrik nap. Egy különleges nap az egész világon, kártyás hasonlattal: “zöld a szín”,  mindenki ünnepel...

A világ leghosszabb helységnevei

Ezúttal a világ leghosszabb nevű helyeire utazunk, ahol a helyieknek nem valószínű, hogy az irodai munka a fő szórakozásuk, tekintve a dátumozást és a keltezés komoly időigényét.Magyarországon ebben a...

Wild Atlantic Way

Írország, Wild Atlantic Way. És mégis ezt a történetet most egész messziről indítom. Konkrétan Amerikából, azon belül is a 66-os útról. Ugye mindenkinek megvan a szó, és hogy hogy...

Az igazi HOLLYWOOD

Ugye ismerős a híres HOLLYWOOD felirat? És vajon jártatok már az alatta lévő aranyos kis városban is? Én igen, és kimondottan tetszett az, hogy a csinos, zöld domboldalban lévő...

Óraátállítás, pontos idő

Az óraátállítás története A pontos idő fogalma nem egyszerű: 17. században merült fel először tudományos berkekben. Ekkor merült fel, hogy érdemes lenne valamit kitalálni arra, hogy mennyi a pontos...