Wild Atlantic Way ÉlményBróker

Wild Atlantic Way

Írország, Wild Atlantic Way.

És mégis ezt a történetet most egész messziről indítom. Konkrétan Amerikából, azon belül is a 66-os útról.

Ugye mindenkinek megvan a szó, és hogy hogy mit is jelent a 66-os út Amerikában, amikor a keleti partról elindulsz a nyugati part fele vagy egy Harley Davidsonnal vagy egy mélybordó cabrio Ford Mustangal. Csak élvezed az amerikai táj sokszínűségét miközben esetleg Ganxsta Zolee ideillő művészete cseng a füledbe amelyből egy pár sor így hangzik:
….”Visszafelé dzsavelok a 66-os úton,
és hogy hol a gyíkomba tévedtem el sehogysem találom,
csakis az a fontos, hogy az országúthoz tartsd magad”…

Persze jogosan merül fel a kérdés hogy ennek az egésznek mi köze van Írországhoz, pláne a Wild Atlantic Way részhez?
Nos elmondom:
Írországnak 🇮🇪 is megvan a maga 66-os útja, amit hogyha valamihez nagyon hasonlítani kellene az amerikai 66-os úton kívül azt mondanám hogy olyan mint Magyarországon a nagy Kék-túra útvonal.

ÉlményBróker, Írország

Írországban ezt úgy nevezik hogy Wild Atlantic Way, ami egy közel 2500 km hosszú útvonal. Írország déli pontjától, végig a nyugati parton, az Atlanti óceán partján, egész az Ír-sziget északi középső részéig.

Wild Atlantic Way


Ez az útvonal helyenként két sávos autóút, helyenként 30 méter magasan elhelyezett gyalogos függőhíd. Olykor homokos tengerparton keresztül vezet, valamikor pedig 650 méter magas meredek sziklafalakon keresztül. Itt-ott egy-két nagyobb városon is keresztül halad, illetve olyan surf-paradicsomokon keresztül mint például: Bundoran ahova olykor Új-Zélandról és Hawaiiról is járnak szörfösök.
Tökéletes hely, ha szeretsz túrázni, sétálni, biciklizni, sátrazni, de lakóautoval is érdemes végig utazni. A 2500 kilométer szinte minden szakaszán újabb csodákat láthatsz, és újabb kincseit fedezheted fel ennek a titokzatos és misztikus országnak a nyugati partvidékéről. Miközben a felfedező utadat járod a Wild Atlantic Way változatos szakaszain, az egyik oldalon hegyek, völgyek, legelők, városok, kastélyok és golfpályák lesznek melletted. A másik oldalon csak a végtelen Atlanti Óceánt fogod látni, ami egyfajta állandóságot nyújt a táj változatossága mellett. Igen érdekes kettős hangulatot adva az utadnak.
A következő két képet egy magyarul is beszélő írországi túra szervező és túra vezető töltötte fel, akinek a programjait megtalálod a képekre kattintva.

Ha kedvet kaptál ehhez a csodálatos Írországi látnivalóhoz, akkor mindenképp nézzél szét az ÉLMÉNYBRÓKER Írországi programjai között is. Ezt itt tudod megtenni: ITT . Esetleg hallgass meg a VilágCsavargó podcast-et, amit itt találhatsz meg: ITT