Hollywood, ÉlményBróker, Írország,

Az igazi HOLLYWOOD

Ugye ismerős a híres HOLLYWOOD felirat?
És vajon jártatok már az alatta lévő aranyos kis városban is?
Én igen, és kimondottan tetszett az, hogy a csinos, zöld domboldalban lévő picinyke kis település egy utcácskából áll, és ahol az egyszerű kis házikók végében már a hatalmas legelőkön békésen legelnek a bárányok százai.
A zöldellő mezők és legelők természetesen a sok esőnek és a tenger közelségéből adódó magas páratartalomnak köszönhető.
Talán éppen emiatt, a helyi lakosok, akik a legutóbbi népszámlálás szerint kevesebb, mint százan vannak, egész évben a kedvenc, már kinyúlt, kötött pulcsijukban, és többnyire gumicsizmában vannak, és a helyi ivóba is így ülnek be, ami igazából senkit nem zavar.
A hely neve talán leginkább az 1950-es évek óta megrendezett vásárról lehet ismerős, ahol olyan látványos és érdekes dolgokkal és kiállításokkal lehet megismerkedni, mint a hagyományos kézműves kovácsolás, kőfaragás, fafeldolgozás vagy akár a vajkészítés, amikor is akár 100 kiállító is várja az olykor akár 1000 fős tömeget is.

Na jó.
Mielőtt a filmesztéták felhördültek, a divatvilág ismerői dühös kommentet kezdenének megfogalmazni, és a tapasztalt VilágCsavargók lecsapnák a laptop tetejét, hogy mi ez a sok badarság, muszáj vagyok “lelőni a poént”.

Ez a történet az eredeti helyéről, azaz az Írországi Wicklow megye hegyei közt megbúvó piciny faluról szól.
A szó, és a hely eredetileg: Hollywood (ír nyelven: Cillín Chaoimhín), aminek a jelentése: “Kevin fája”, vagy Kevin kis temploma. Egy másik, régebbi ír név a Cnoic Rua, szó szerint vörös dombot jelent. Ez utalhat a falu feletti dombokon fekvő magyalfa vörös bogyóira.
A helyi nevezetességek közé tartozik a Szent Kevin-szék, és a Szent Kevin-barlang . A Szent Kevin-út egy 30 km-es zarándokút Hollywoodtól Glendaloughig, és a Wicklow-hegység Nemzeti Parkhoz kapcsolódik.


Ez a Hollywood, akárcsak a kaliforniai névrokona, kapcsolatban áll a szórakoztatóiparral. Számos film díszletét biztosította.
Ebben a faluban született 1826-ban Matthew Guirke, akinek neve talán nem igazán ismert, pedig szülőfaluja után ő alapította azt a bizonyos Hollywoodot Kaliforniában. Kemény történet volt az övé is. Az 1848-as nagy Írországi éhínség alatt Ő és családja is, ahogy akkoriban többezer család elhagyták az országot, és Amerikában próbáltak szerencsét.

A másik Hollywood

Matthew 24 éves volt, amikor a hajó kikötött velük az ígéret földjén. Kovácsként kezdett dolgozni, (emlékszünk a fesztivál egyik fő jellegére? ) de kipróbálta magát egyéb szakmákban is, például lótenyésztőként és ingatlanügynökként. Később Charlestonból Kaliforniába utazott, ahol Los Angeles közelében épített magának egy házat. Új otthonában jól élt, de sosem feledte ír szülőfaluját, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az amerikai telkét Hollywoodnak nevezte el. Az általa alapított Hollywood évről évre nagyobb lett. 1903-ban már önálló városként jegyezték, később pedig összeolvadt Los Angelesszel.
Erről Hollywoodról rengeteg irást, és filmet lehet találni, ami bemutatja a csillogást, a luxust, a gazdagságot és a pompát.

Természetesen a világon rengeteg helyen megtalálható az ikonikus szó ilyen-olyan másolata, vagy az ebből képzett reklám-felirat. Ám hogy visszatérjünk a cikk és a történet elejére, természetesen a picinyke kis Írországi falu, a Wicklow hegység zöldellő legelőin békésen legelésző bárányaihoz, a Nagy Hollywoodot alapító Matthew Guirke szülőfaluja melletti domboldalon is megtalálható az ikonikussá vált Írországi falu neve.
Csak hát itt nem több millió dolláros épületek vannak a kiírás közelében, hanem a békésen zöldellő, érintetlen Ír táj.
Ennek a helynek a meglátogatása, egy tökéletes családi program, akár egy hosszú hétvégébe is belefér. Mégtöbb családi programot találsz az ÉlményBróker kínálatában, ami már más Írországi programokat, élményeket is tartalmaz..
További érdekes irásokat Írországról, és más országokból is találhatsz a VilágCsavargó weboldalon.

Óraátállítás, pontos idő

Az óraátállítás története A pontos idő fogalma nem egyszerű: 17. században merült fel először tudományos berkekben. Ekkor merült fel, hogy érdemes lenne valamit kitalálni arra, hogy mennyi a pontos...

Wild Atlantic Way útlevél

Tudtátok, hogy létezik olyan útlevél, amivel egyetlen országba sem lehet belépni, egyetlen reptéren sem fogadják el és még csak a tulajdonosának a személyazonosításra sem alkalmas?Rengeteg cikket lehet olvasni arról,...

Szent Patrik nap

Paddy’s day. Egy nap, amikor az egész világon a zöld a szín Március 17. Szent Patrik nap. Egy különleges nap az egész világon, kártyás hasonlattal: “zöld a szín”,  mindenki ünnepel...

A legmagasabb pont a Földön

Amikor az a kérdés, hogy a mi a “Föld legmagasabb pontja”, vagy melyik a “Föld legnagyobb, legmagasabb hegye”, akkor jellemzően az a reakció és a megoldás, hogy mindenki rávágja...

A legmagasabbról történt ejtőernyős ugrás

2012 október 14-én Felix Baumgartner, egy osztrák extrém sportoló, ejtőernyős megdöntötte a világrekordot, amikor 39 045 méterről ugrott ki, 1342,8 km/h sebességgel zuhant a Föld felé a hangsebesség 1,24-szeresét...

Mauritius titkos íze

Mauritius. Nemcsak egy olyan szó, ami egy egzotikusnak csengő és hangzó szigetet takar, hanem egy olyan sziget, ami valóban meseszép. Olyannyira, hogy az ismert Rudyard Kipling szerint, aki többek...