Ír kávé, ÉlményBróker

Az Ír kávé

Mint szinte mindenhol a nagyvilágban, így Írországban is népszerű meleg ital a kávé.
Az Ír kávé, amit mindenki összeköt az Ír szigettel, amit egy bárban kikérve máris a zöld háttéren lévő szürke kastélyok környezetébe repit már maga a szó is, amit a “Kávék Királynője” jelzővel is szokás emlegetni… Ez az Ír kávé.. 

A legenda

A legenda szerint az első Irish Coffee-t 1943 telén Joe Sheridan, az írországi Limerick melletti Foynes Port séfje készítette. A Foynes akkoriban a transzatlanti repülések légi állomása volt, amely gyakran politikai vagy hollywoodi figurákat hordozott. A repülõállomás általában csak egy megálló volt a hosszabb járatok tankolásához, és az idõjárási viszonyok miatt az utasoknak gyakran éjszakára kellett maradniuk, és új éttermet hoztak létre ezen méltó utasok kiszolgálására. Egy este egy járatnak útközben vissza kellett fordulnia a Foynes Air bázisra. Joe Sheridan séf, empátiát érezve a késésben lévő, hideg és fáradt utasok iránt, úgy döntött, hogy valami különlegeset készít nekik. A legend arról is beszámolt, hogy csend következett be, amikor mindenki élvezte ezt a kellemes főzetet. A legenda szerint a kávé neve is ekkor született meg a következő párbeszéddel:
-Hé, Buddy (haver) – mondta egy meglepett amerikai utas -, ez a brazil kávé? –
Nem – mondta Joe -, ez az Irish Coffee. ( Ír kávé)

Ide tartozik egy picinyke kis versike is: 

“Cream – Rich as an Irish Brogue
Coffee – Strong as a Friendly Hand
Sugar – Sweet as the tongue of a Rogue
Whiskey – Smooth as the Wit of the Land” .

Ez szabadfordításban valami olyasmi, hogy: 
Krém – gazdag, mint az Ír nyelv
Kávé – erős, mint egy barátságos kéz
Cukor – édes, mint egy zsivány nyelve
Whisky – Sima, és lágy, mint a hullámzó mező

Az igazi ír kávé elkészítése, és hozzávalók:

4 uncia erős, forró kávé
1 1/2 uncia ír whisky
2 teáskanál barna cukor
1 uncia enyhén felvert tejszín

A figyelmes szemlélőnek akár feltűnhet a megjelenésbeli hasonlóság az Ír kávé, és a szintén Ír, és szintén világhírű Ír sör a Guinness közt. Ez csupán a véletlen műve lenne? Ki tuda… Ez egy újabb misztikuma a Smaragd-szigetnek.

Elkészítése: 

1. Melegítsünk fel a  poharat forrásban lévő vízzel. Ügyelni kell arra, hogy a forrásban lévő víz hozzáadásakor legyen egy fém kanál az üvegben, hogy megakadályozza az üveg megrepedését. Az üveg melegítése hosszabb ideig melegen tartja az ír kávé -t, így hosszabban lehet élvezni a pillanatot… mmm
2. Öntsünk egy adag ír whiskyt….. Tehát még egyszer: 1 adag!
3. Adjunk hozzá egy kis kávét 
4. Adjunk hozzá egy kanál cukrot. A cukrot jól össze kell keverni a kávéval. Ellenőrizni kell az pohár alját, hogy az alján nem maradt-e elkeveretlen cukor.
5. Egy tálkában elő kell készíteni egy kis tejszínt. Nem kell túl keményre, habosra, mert akkor nehéz kiönteni.
6. Fordítsunk egy kanalat fejjel lefelé, és a kanál hegyét a kávés pohárba kell tenni. éppen a kávé tetejére, ügyelve arra, hogy a kanál széle megérintse az üveget
7. Most lassan öntsük a tejszínhabot a kanálra. Ez lassan lefolyik a kanálon, és puhán elterül a kávé tetején. 
8. Szórjunk egy kis csokoládét a krém tetejére
9. Találjunk egy hangulatos helyet, például a kandalló mellett, és a meleg tűz mellett egy zord téli napon, és kucorodjunk be kényelmesen.
10. Most dőljünk hátra és lazítsunk, miközben a hűvös krém keveredik a meleg ír whiskyvel és kávéval, és élvezzük a pillanatot…

A whiskey hozzáadása egy fontos pont, az Ír kávé esetében, és 3 nagyon fontos kritériumnak kell megfelelnie:
Valóban hozzá kell adni, és nem ér elsumákolni, hiszen az a lényege.
Csakis Ír whiskey lehet!
Az ilyen-olyan kávélikőröktől nem lesz igazi ír kávé az italod. Viszont van egy jó hír. Hallgatolagos világszintű egyetértésben a hölgyek esetében elfogadott megoldás.

Eddig tartott a mostani Ír kávé szünet.
Ha kedvet kaptál Írországhoz, és olvasnál még róla, akkor látogass el a VilágCsavargó oldalára, ahol rengeteg érdekességet találhatsz, és ha programot keresnél a Smaragd-szigeten, egy jó Ír kávé mellé, akkor nézz szét az ÉlményBróker főoldalán, és keress rá az Írországi programokra.