nemo-pont-elmenybroker

Némo-pont

A Némo-pont (angolul: Point Nemo) ami arról nevezetes, hogy ez a földrajzi pont van a legtávolabb bármelyik szárazföldtől. És ráadásul nincs is kitáblázva, vagy különösebben megjelölve, hiszen a Csendes óceán közepén van.

A legközelebbi szárazföld tőle északra a Ducie-szigetek, amely a Pitcairn-szigetek egyike, délre az antarktiszi Maher-sziget van legközelebb (Marie Byrd-föld), míg északkeletre a Húsvét-szigethez tartozó Motu Nui található.  

A legközelebbi szárazföldtől 2688 kilométerre fekszik, és a legközelebbi lakott terület is 4000 kilométerre van tőle. A pont körül csak víz található 22.405.411 km²-en, amely nagyobb kiterjedésű, mint az egész volt Szovjetunió. Az óceán itt 4000 méter mély. Tökéletes hely, ha egy picit szeretnél félrevonulni az emberek elől, mert egy kis magányra vágysz. Hát azt itt aztán tökéletesen és hiba nélkül megkapod.

A Némo-pont neve Jules Verne tengeralattjáró-kapitányáról, Nemo kapitányról származik, aki a “Nincs ember” jelentésű latin szóból kapta a nevét.

A Némo-pont körül számos érdekességet ismerünk. Először is, a legközelebbi szárazföldtől való távolsága azt jelenti, hogy a legközelebbi emberek a Nemzetközi Űrállomáson lévő asztronauták, akik körülbelül 400 kilométer magasan vannak. 

A wikipédia adatai alapján ezen a koordináták alatt lehet megtalálni: 48°49’48.0″S 123°19’48.0″W

Másodszor, a Némo-pont környékén kizárólag víz található, és az óceán mélysége eléri a 4 kilométert. És, ha már ilyen kis csendes és idilli a hely, akkor szinte “tökéletes” Űreszköz temető, mert a feleslegessé vagy veszélyessé vált eszközöket az óceán eme részébe irányítják, ahol a lehető legkisebb esélye van az ütközéses károkozásnak. 

Használata, mint szeméttelep, és űrhajó roncstelep

1971-től 2016-ig 263 kisebb-nagyobb űreszköz csapódott be ezen a területen. 190 orosz, 52 USA, 8 európai, 6 japán, és egy magáncég, a SpaceX űreszköze landolt a területen. Eddigi legnagyobb a 142 tonnás MIR űrállomás 2001-ben.

Tökéletes hely, ha csak messze akarunk lenni másoktól, akkor tökéletes hely. Mit gondolsz a helyről? Elmennél egy picit “remetézni”?

Ha ide talán nem is, de számos más remek helyre találsz programot az ÉlményBróker oldalán.