Tájkép a végtelen tengerről, ahol a tenger zöldes kék szine és az eg kék szine a horizonton egybeolvad. A képen egy szerkesztett szöveg, "Tenger quiz"

Tenger quiz

1. Mi is pontosan a tenger?

A tenger egy nagy kiterjedésű sós víz, amely a kontinenseket veszi körül, de nem azonos az óceánnal. Az óceánok sokkal nagyobbak, míg a tengerek általában kisebbek és gyakran a kontinensek közelében találhatók. Például a Földközi-tenger a legnagyobb belső tenger, amely három kontinens között terül el.

2. Tudtad, hogy van „holt tenger”?

A Holt-tenger valójában egy tó, de mivel magas sótartalma miatt semmilyen élőlény nem képes benne megélni, a „tenger” nevet kapta. Sós vize miatt a fürdőzők könnyedén lebeghetnek a felszínén, mintha egy természetes úszógumi tartaná őket.

3. Miért kék a tenger?

A tenger kék színét a Nap fénye adja. Amikor a napfény behatol a vízbe, a víz molekulái elnyelik a fény nagy részét, kivéve a kék színt, ami visszaverődik. Így tűnik a tenger kéknek. Persze, más tényezők, mint az algák és a planktonok is befolyásolhatják a színét.

4. A Föld legnagyobb tengeri áramlata

A Golf-áramlat a világ egyik legfontosabb tengeri áramlata. Ez az áramlat hatalmas mennyiségű meleg vizet szállít a Karib-tengertől egészen Észak-Európáig, és jelentős hatással van az éghajlatra is.

5. A tenger élővilága

A tenger mélyén rejtőzik a bolygó legnagyobb biodiverzitása. A tengeri teknősöktől kezdve, a bálnákon át, egészen az apró planktonokig, a tenger az élet minden formáját támogatja. Azonban sajnos az emberi tevékenységek, mint a túlhalászat és a szennyezés veszélyeztetik ezt a törékeny ökoszisztémát.

Most, hogy egy kicsit többet tudsz a tengerekről, itt az idő, hogy teszteld is a tudásod! Összeállítottam neked egy 10 kérdéses quizt, amelyben kizárólag tengerekkel kapcsolatos kérdéseket találsz. Vajon mennyit tudsz erről a varázslatos világról? Merülj el a kérdésekben, és derítsd ki!

Indítsd el a quizt, és ne felejtsd el megosztani az eredményed a barátaiddal! Készen állsz? Akkor csapjunk bele!

Tenger és tengerparti élmények, kalandok:

…és ha kedvet kaptál egy kis tengerparti kalandozáshoz, akkor nézz köröl az ÉlményBróker vizparti élményei között, amit természetesen magyar nyelvű helyi szolgátatók nyújtanak neked, akár magyar nyelven is.

Ha nem szeretnél a következő QUIZekről lemaradni, akkor mindenképp íratkozz fel az ÉlményBróker hírlevelére, amit a legkönnyebben ITT TUDSZ MEGTENNI.

Mauritius titkos íze

Mauritius. Nemcsak egy olyan szó, ami egy egzotikusnak csengő és hangzó szigetet takar, hanem egy olyan sziget, ami valóban...

Tenerife quiz

Helló, kalandorok és napimádók! Ha épp azon gondolkodsz, hogy merre indulj a következő nyaralásodra, akkor ne keress tovább: Tenerife...

Némo-pont

A Némo-pont (angolul: Point Nemo) ami arról nevezetes, hogy ez a földrajzi pont van a legtávolabb bármelyik szárazföldtől. És...

Az Ír kávé

Mint szinte mindenhol a nagyvilágban, így Írországban is népszerű meleg ital a kávé.Az Ír kávé, amit mindenki összeköt az...